Een blik achter de schermentijdens de Nacht van HORNBACH

dinsdag 9 november 2021

We hebben er weken op moeten wachten, maar afgelopen vrijdag was het dan zover: de Nacht van HORNBACH. Een bloedstollende eindfase die eindigde in een mix van knikkende knieën van uitputting en trillende handen van adrenaline. De bitterzoete smaak van blijdschap maar ook teleurstelling. Een laatste terugblik op die vlammende finale (en wat je niet in beeld zag).

Omsingeld door vele actiecamera's en flitsende drones die overal tussendoor vlogen, hebben de finalisten zich goed staande weten te houden op het HORNBACH slagveld. De finale was een spectaculaire actieset waar tot in de vroege ochtend door vele mensen kei-hard is gewerkt. Een nacht met pieken en dalen, maar zonder wrijving geen glans zullen we maar zeggen.

Dubbele espresso, iemand?
‘Ik moest tot het gaatje gaan want het is keihard klussen en de tijd vliegt voorbij. Het is gewoon knop omzetten en blijven gaan’, vertelde een vermoeide Gijs achteraf. Na een paar koppen koffie en een lekkere burger geserveerd door barbecuekoning en jurylid Jord schoot het energiepeil bij de finalisten weer even omhoog. Dat was hard nodig, want klussen tot in de kleine uurtjes gaat je niet in de koude kluskleren zitten.

Wanneer je eigenlijk op instorten staat...
Met elk uur dat verstreek sloeg de vermoeidheid meer toe bij de finalisten. En al rennend door de vestiging hadden ze serieuze kilometers op de teller staan. Drie uur voor de eindtijd zakte bij kandidaat John de moed even in de schoenen. Ook bij Gijs spoelde de vermoeidheid (en het zweet) als een grote golf over hem heen toen hij op de zaagafdeling stond en zich realiseerde dat hij nog negentig minuten te gaan had. Maar een echte klusser laat zich niet kennen, dus die handdoek en ring zijn geen optie. Nooit niet.

Pas je wel op, Gijs?!
De finalebeelden liegen er niet om. Bewapend met zwaar gereedschap zijn de finalisten aan de slag gegaan en in alle haast gaat het er dan soms nogal roekeloos aan toe. Zo haalde Gijs zijn eigen spijkerbroek open (gelukkig bleef het daar ook bij) doordat hij er met een boormachine in bleef haken. Oeps.

Haar vrouwtje staan
Josha vindt het belangrijk om de kracht van vrouwen te laten zien in de kluswereld en heeft dat met verve gedaan. Ze wist zich goed staande te houden tussen al het klussende testosteron en liet zich niet gek maken. Zelfs met nog maar een half uur te gaan en alle electra die nog gefixt moest worden, bleef ze lachen. Maak je dan nog serieuze kans? 'Altijd', luidde het zelfverzekerde antwoord. Sorry mannen, maar jullie hebben serieuze concurrentie.

Niet alles gaat volgens plan (ohja joh)
Een strak plan van aanpak? Check. Het juiste gereedschap? Check. Zenuwen onder controle? Check. Tóch kan je soms voor verrassingen komen te staan of nét dat ene detail missen. Zo moest Kevin een groot deel weer uit elkaar schroeven en opnieuw in elkaar zetten. Ook Gijs kon wegens tijdsgebrek zijn buitenkeuken niet helemaal afmaken zoals hij al duizend keer had afgespeeld in zijn hoofd. Als het aan hem had gelegen zou er nog een lamp boven het werkblad hangen, een uitklapbare tafel aan de zijkant zitten en deurtjes in het meubel zelf. ‘Maar die ga ik er straks alsnog inbouwen’, vertelt hij enthousiast. Vermoeid of niet, het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

De finale gemist? Bekijk hier de gehele aflevering!