Gijs de Bruin is deBeste Klusser van Nederland

vrijdag 12 november 2021

Na vele nachtelijke uren zweten en zwoegen kwam het verlossende woord eruit. De Beste Klusser van Nederland is… Gijs! Het was zoete wraak na de op een haar na gemiste titel van vorig jaar. Hoewel aan zelfvertrouwen geen gebrek, in de finale zagen we toch flink wat zenuwen op zijn gezicht. Hoe kijkt hij zelf terug op deze denderende nacht én de winst?

‘Ik glim van trots, de mensen om mij heen zagen het meteen aan me', lacht de grote winnaar. Vorig jaar greep ik natuurlijk naast de winst, dus dit jaar moést het gewoon gebeuren. Ik ben er vol ingegaan maar het was hard werken om in de finale te komen.’

Tot in de kleine uurtjes keihard klussen is niet iedereen op het sterke klusserslijf geschreven. Oké, behalve John dan, want die is daar niet vreemd mee. Maar na vijf uur lang klussen begon de vermoeidheid toe te slaan, zegt Gijs. ‘Het was pittig! Na een paar uur ga je het harde werken wel voelen. De nacht ervoor had ik ook slecht geslapen. Op een gegeven moment stond ik bij de zaagafdeling en dat kostte best veel tijd en energie. Toen sloeg de vermoeidheid keihard toe maar ik had nog zo’n 1,5 uur te gaan. Voor even was ik er helemaal klaar mee. Mijn assistent riep keihard: 'DOORGAAN! Dit kan nog wel!' Dat gaf me weer kracht.’

Hij zag weinig struikelblokken, behalve die tergende klok die razendsnel afliep. Met grote rode cijfers werd nog maar even duidelijk gemaakt dat je toch écht staat te klussen in de HORNBACH arena en niet in je achtertuin. 'In het begin denk je ‘oohhh dat lukt allemaal wel’, maar dat viel me toch vies tegen. De klok was ook prominent in beeld, dan ga je de druk wel voelen hoor.'

Maar… er was een strak plan van aanpak! ‘Ik wilde als eerste de meest belangrijke criteria afvinken en daarna zoveel mogelijk extra’s erbij maken. In mijn hoofd had ik de buitenkeuken al zes keer gebouwd, dat plan was leidend. Ik doe waar ik goed in ben: netjes werken en zorgen dat er iets moois staat wat ook kwalitatief en constructief goed in elkaar zit. Het doel was een buitenkeuken die zo de winkel in kan om verkocht te worden. Uiteindelijk is alles gelukt, behalve de verlichting. Ik had graag nog een lamp boven het werkblad willen maken, een uitklapbare tafel aan de zijkant en deurtjes in het meubel zelf. Het keukenstuk staat nu in mijn tuin dus alle tijd om die onderdelen straks nog toe te voegen.’ Wel of geen extra deurtjes, Gijs mag zich met recht de Beste Klusser van Nederland noemen.

En de Gouden Hamer? Die staat prominent te pronken naast zijn andere trofeeën. ‘Ik ga een plank maken naast de tv-kast en daar komen al mijn klusser awards op te staan: de ‘net niet beste klusser’ hamer van vorig jaar, de Gouden Spijker (vestigingswinnaar) en de Gouden Hamer.’

Dat wordt een jaar lang ongegeneerd pronken. Welke klusdromen staan er eigenlijk nog op zijn lijstje? 'Volgend jaar weer een gouden hamer! Of misschien ga ik wel voor mezelf beginnen, een beter moment dan nu heb ik niet.’ Wie weet neemt hij het dan wel op tegen zijn eigen vrienden, die ook weleens de daad bij het woord mogen voegen, vindt hij (en wij van team HORNBACH ook). ‘Ik heb een aantal vrienden die echt goede klussers zijn maar ook een grote mond hebben, dus die wil ik volgend jaar wel zien. Dan kan ik ze alleen maar meegeven: geniet ervan! Het gaat allemaal razendsnel voorbij maar het is echt een fantastische ervaring!’

De finale gemist? Bekijk hier de gehele aflevering!


​​​​​​​